Ovenbirds (Furnariidae)

Rock Earthcreeper (Upucerthia andaecola) - HBW 8, p. 248

French: Upucerthie des rochers German: Rostschwanz-Erdhacker Spanish: Bandurrita Roquera
Other common names: Rufous-tailed Earthcreeper

Taxonomy: Uppucerthia [sic] andæcola d’Orbigny and Lafresnaye, 1838, Sicasica, La Paz, Bolivia.
Considered by some to form a superspecies with U. serrana, but plumage features suggest possible closer relationship to U. ruficaudus. Monotypic.

Distribution: Andes of Bolivia (La Paz S to Potosí), extreme NE Chile (W Antofagasta) and NW Argentina (Jujuy, Salta, N Catamarca).

  •      No sound recordings available yet